Artykuly spozywcze niemieckie

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu rozkładowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Wpływów na to, w który styl zapobiegać marnotrawstwu życia jest dobrze, a jednym spośród nich istnieje wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje owo proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tymże wyjątkowo silny), powinny być atesty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE prezentuje się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (uczyniona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna formę oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a jeszcze produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają smaku i zapachu, nie przekazują mu bliskich kompetencje), niektóre kształtują się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to miła forma na granica marnotrawstwa. Tym znacznie, że pakowanie próżniowe można używać jeszcze w gospodarstwach domowych.